24 uur per dag telefonische coaching op 0900 21.12 2012

Artikelen

IK ZIE IK ZIE WAT JIJ NIET ZIET
door Simone Konigs

We nemen de wereld waar via onze zintuigen. We zien, horen, voelen, ruiken en proeven en hebben intu´tie. De zintuigen zijn de eerste filter voor de indrukken die wij op ons afkrijgen.

Een menselijk bewustzijn kan ongeveer 7 dingen tegelijk. Mannen iets minder, vrouwen iets meer... Echter je krijgt 10.000-en prikkels tegelijk te verwerken. Dat betekent dat je de informatie filtert voordat het je bewustzijn bereikt. De manier waarop je filtert is afhankelijk van verschillende factoren zoals cultuur, opvoeding, waarden en overtuigingen. Aan het einde van het filterproces ben je bij de subjectieve ervaring; 'wat jij van de werkelijkheid gebakken hebt.' Oftewel jouw individuele interpretatie van de werkelijkheid.

Je zou kunnen zeggen: 'je neemt de werkelijkheid waar met je brein'. Dat klinkt vreemd maar eigenlijk is het wel zo. Jouw overtuigingen, waarden, opvoeding, cultuur etc. bepalen wat jij wel en wat jij niet waarneemt. We geven betekenis aan binnenkomende informatie en als we het niet kunnen plaatsen filteren we het weg. Je waarden en overtuigingen spelen hierin een grote rol.

Een voorbeeld: Als je er van overtuigd bent dat je de autosleutels kwijt bent dan zul je ze niet vinden, ook al liggen ze voor je neus. Voor je brein moet het kloppen, je bent er van overtuigd dat je ze kwijt bent, dus zorgt die grijze massa er voor dat het waar is of wordt! Later kom je er achter dat ze gewoon voor je neus lagen! Had je tegen je zelf gezegd dat je de sleutels ging vinden had je brein dit ook laten kloppen en je had gezien dat ze voor je neus lagen. Zo gaat dat ook met andere overtuigingen zoals: 'Het lukt me nooit!' of 'Ik ben het niet waard' Je kunt je wel voorstellen hoe het voelt als je brein deze overtuigingen waar gaat maken...

Bewustwording van je filters (waarden en overtuigingen) en je afvragen of ze nog wel actueel zijn is een van de aspecten die in mijn coaching en cursussen ter tafel komen. Het doel is jou te laten ontdekken waar je op dit moment staat, waar je naar toe wilt, wat je tegen houdt en hoe je (weer) een leven kunt leiden wat door jou zelf ontworpen is.

OVER DE AUTEUR
Simone Konigs is coach en NLP trainer. Voor info zie: www.bereikjedoelnuwel.nl bij coaching en/of cursus.

Terug